Urban sports zijn sporten die je in de stad beoefent, vaak op openbare plekken zoals pleinen, parken, en straten. Deze sporten zijn ontstaan uit de creatieve interactie van gebruikers met de stedelijke omgeving. Urban Sports zijn erg aantrekkelijk omdat je ze bijna overal kunt beoefenen zonder dat je veel dure apparatuur nodig hebt. Deze sporten stimuleren creativiteit, fysieke fitheid en sociale interactie. Mensen die Urban Sports beoefenen, vormen vaak hechte gemeenschappen en leren van elkaar.
Enkele voorbeelden van Urban Sports:
Skateboard
Skateboarden is ontstaan in Californië omdat surfers wieltjes aan houten planken vast gingen maken om op straat te kunnen "surfen" wanneer er geen golven waren. Skateboarden is een sport met verschillende stijlen. Een van de bekendste vormen is street skateboarden, waarbij skaters trucjes doen op dingen die je op straat tegenkomt, zoals trappen, banken en trapleuningen. In skateparken zie je park skateboarden, waar skaters allerlei coole trucs doen op ramps, bowls en andere hindernissen. Er zijn ook andere vormen van skateboarden. Bij vert skateboarden maken skaters hoge sprongen en luchttrucs op grote, steile ramps. Downhill skateboarden gaat om hard naar beneden racen van heuvels of bergen. Freestyle skateboarden is een stijl waarbij skaters op vlakke grond veel controle laten zien met trucjes die draaien om balans.
Step
Step
Steppen is een sport die steeds populairder wordt en is ontstaan en geïnspireerd door BMX en skateboarden. Deze nieuwe sport groeide snel in populariteit door de toegankelijkheid, waardoor het een leuke activiteit is om uit te proberen. Een bekende vorm is street steppen, waarbij vooral veel gebruik wordt gemaakt van het stepdeck en er veel wordt gegrind op objecten zoals rails en randen. Bij deze stijl worden vaak andere steppen gebruikt dan bij park steppen, waar de steppers vooral actief zijn in skateparken. Hier ligt de nadruk op het uitvoeren van veel tricks en hoge sprongen van ramps, bowls en quarterpipes, waarbij snelheid en luchtbeheersing belangrijk zijn.
BMX
BMX
BMX, wat staat voor Bicycle Motocross, is ontstaan toen kinderen op hun fietsen de stijl van motorcross wilden nabootsen, maar in plaats van motoren gebruikten ze hun aangepaste fietsen om over onverharde wegen en heuvels te racen. Deze races leidden tot de start van BMX. Vanuit deze gedachte zijn er ook verschillende bmx stijlen ontstaan. Street BMX, Deze stijl ontwikkelde zich toen rijders de stedelijke omgeving gingen gebruiken, zoals trapleuningen, bankjes en muren, om hun trucjes te doen. Park BMX, Met de opkomst van skateparken begonnen BMX’ers de ramps en bowls van deze parken te gebruiken om trucs te doen. Park BMX focust op sprongen, flips en het gebruik van obstakels in een gecontroleerde omgeving, zoals in skateparken. Vert BMX, Deze stijl evolueerde vanuit het rijden in halfpipes en andere steile, verticale structuren. Rijders probeerden steeds hoger de lucht in te gaan om spectaculaire luchttrucs uit te voeren, geïnspireerd door skateboarders die al in dezelfde structuren reden. Dirt BMX, Deze stijl bleef trouw aan het "originele" BMX, met races en tricks uitgevoerd op zandheuvels en onverharde paden. Dirt BMX benadrukt sprongen en de behendigheid die nodig is om van heuvel naar heuvel te vliegen. Flatland BMX, Deze stijl ontstond uit de behoefte aan een meer technische vorm van BMX. Op een vlakke ondergrond voeren rijders ingewikkelde balansoefeningen en draaiende tricks uit, waarbij veel controle over de fiets nodig is.
Freerunning / Parkour
Freerunning / Parkour
Freerunnen is ontstaan uit de combinatie van parkour en andere actiesporten. Het begon toen mensen de stedelijke omgeving gingen gebruiken om te springen, rennen en te klimmen over muren en daken. Freerunners wilden niet alleen snel zijn, maar ook stijlvol en creatief bewegen. Door het delen van video's en het ontstaan van online gemeenschappen groeide freerunnen snel in populariteit over de hele wereld.
Streetball [3vs3 basketbal/voetbal]
Streetball [3vs3 basketbal/voetbal]
Bij streetball zijn de teams meestal kleiner dan bij regulier basketbal/voetbal. streetball is vaak drie tegen drie of soms één tegen één. De wedstrijden zijn flexibel, waarbij de nadruk ligt op individuele vaardigheden en creativiteit. Het leuke aan streetball is dat je alleen een bal en een basket/goal nodig hebt. Je kunt het overal spelen, van de parkeerplaats bij school tot een plein in de stad. Het spel is snel en dynamisch, met veel ruimte voor improvisatie en eigen stijl. De sfeer is meestal relaxed en vriendelijk, waarbij spelers elkaar aanmoedigen en respecteren.